Poppenhuizen-Inspiratie

Poppenhuizen inspiratie voor al je poppenhuizen inspiratie!

Poppenhuizen inspiratie: Muiderslot

Terwijl de toren gestaag vorderde ben ik informatie gaan verzamelen over binnenkanten van torens en middeleeuwse interieuren. Ter inspiratie heb ik een bezoek gebracht aan Muiderslot. En een heleboel foto’s gemaakt, zie hiernaast. Boeken geleend van een vriendin over de middeleeuwen, naar de bieb geweest en een boek aangeschaft: Heraldiek (af en toe heeft V & D dat soort boeken in de aanbieding),zodat ik natuurgetrouwe vaandels en andere info in het museum kon gaan verwerken.

Dit is de binnenzijde van de voorgevel. Die heb ik bestreken met een pasta en daar ook weer gleuven ingefreesd.

De buitenkant van de toren is bespoten met stone touch plasti-kote (te verkrijgen bij een grote Praxis), zodat het effect ontstaan is van mergelstenen.


Het dak is bedekt met plakjes grove schuurpapier en later afgewerkt met zelfklevend loodband (te koop bij http://www.dekwast.nl/) Dit ook naar het voorbeeld van de torens bij Muiderslot.

De grondplaat blijft los, zodat de ‘poppenhuizen’ toren nog enigszins te handteren blijft. Want hij is best zwaar. Op de grondplaat heb ik een steentjes motief papier geplakt en dat met gemengde kleuren acrylverf geverfd.


In een toren van Muiderslot zat ook een gevelsteen. Zoiets heb ik ook geprobeerd te maken d.m.v. een laagje zand in een, op de maat van het tegeltje gemaakt doosje, een plasticdierentuin dier ingedrukt en wat andere vormpjes en in die afdruk gips gegoten. Leuk effect!

Op internet kwam ik het schildje tegen wat rijksmonumenten mogen dragen (het blauw/witte schildje), dat vond ik de toren wel waard…. en een leuk accent.

Hier een begin gemaakt met de klimop.

Dit is de beneden verdieping, de gids, in middeleeuws kostuum en het verkoopstertje komen uit het Poppenhuizen & Miniaturen blad nr. 37. In deze vloer heb ik allemaal vormpjes gefreesd, om het effect van kinderkopjes te krijgen en toch een platte vloer, zodat alles stevig staat. Dat was een giga klus. De wenteltrap gaat naar eerste verdieping

en de ladder gaat naar de zolder kamer.

Volgende keer:  poppenhuis uitbreidingen.


Dit bericht is geschreven door Joosse in Middeleeuwsmuseum en heeft Meerdere reacties (2)

2 Reacties op “Poppenhuizen inspiratie: Muiderslot”

 1. Petra schreef:

  Hoi Paula,

  Die toren heb ik in Deventer gekocht. Maar in één van de laatste Poppenhuizen & Miniaturen las ik, dat de eigenaresse stopte met de winkel. Op het ‘merkje’ achterop de toren staat: The dolls house emporium est 1979. Ik denk dat hij van Engelse bodem komt. Je zou eens kunnen kijken op internet bij: http://www.thedollshousebuilder.co.uk Misschien dat je daar verder mee komt. Succes met je burcht.
  Groetjes, Petra

 2. Paula. schreef:

  Hele mooie toren waar heb je hem kunnen kopen?
  Ik heb al een toren maar dan maak ik die er aan vast zo word het iets groter.
  Het ziet er erg leuk uit,de mijne wil ik een tovenaars burcht van maken.
  vriendelijke groeten Paula.